8o Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων "Γεώργιος Σκεπάρνης"
Τηλ: 2310 734180

Η συμμετοχή του σχολείου μας στο E-Twinning

Τι είναι το E-Twinning

Το eTwinning είναι μια Eυρωπαϊκή δράση μέσω της οποίας σχολεία από διαφορετικές Eυρωπαϊκές χώρες, κάνοντας χρήση εργαλείων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), συνεργάζονται ώστε να αποκομίσουν παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη. Η δράση eTwinning δίνει στα σχολεία την ευκαιρία να μάθουν μαζί, να μοιραστούν τις απόψεις τους και να δημιουργήσουν καινούργιες φιλίες.

Η δράση ξεκίνησε επίσημα τον Ιανουάριο του 2005 ως δράση του προγράμματος e-Learning της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το 2007 ενσωματώθηκε στο πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης σαν τμήμα του Comenius. Από το 2014 η ευρωπαϊκή δράση eTwinning ενισχύεται ως μέρος του προγράμματος Erasmus+ (2014-2020), παίζοντας πλέον κεντρικό ρόλο στην υποστήριξη όλων των τύπων ευρωπαϊκής συνεργασίας, στο πεδίο της σχολικής εκπαίδευσης.

Μέσω του eTwinning, περισσότεροι από 230.000 εκπαιδευτικοί από όλη την Ευρώπη συνεργάζονται στο πλαίσιο διεθνών σχολικών δραστηριοτήτων στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από 110.000 σχολικά ιδρύματα από 32 ευρωπαϊκές χώρες. Tο πρόγραμμα eTwinning εξελίχθηκε από ένα εργαλείο εξεύρεσης εταίρων για τους εκπαιδευτικούς σε μία πλούσια, πανευρωπαϊκή κοινότητα διδασκαλίας και μάθησης. Σήμερα το eTwinning είναι ίσως το μεγαλύτερο δίκτυο εκπαιδευτικών στην ιστορία της εκπαίδευσης.

Παιδαγωγικά οφέλη

Το eTwinning προσφέρει πολλές ευκαιρίες για εφαρμογή καινοτομιών και δημιουργικής μάθησης στην διδακτική πράξη μέσα από τις δυνατότητες που προσφέρει. Οι εκπαιδευτικοί αλλά κυρίως οι μαθητές που συμμετέχουν επωφελούνται από τη συνεργασία που έχουν με τα σχολεία των άλλων χωρών, βγαίνουν από τα στενά όρια της τάξης και το μάθημα αποκτά ευρωπαϊκή διάσταση.

Οι πέντε κύριες περιοχές προστιθέμενης αξίας στις πρακτικές διδασκαλίας και μάθησης μέσα από τα έργα eTwinning είναι οι ακόλουθες (Galvin et al, 2006):

  • Αυθεντική μάθηση: οι μαθητές έχουν μεγαλύτερα κίνητρα όταν συμμετέχουν σε αυθεντικές και με σημασία μαθησιακές δραστηριότητες.
  • Συνεργασία: τα έργα eTwinning απαιτούν συνεργασία σε πολλά επίπεδα όπως εκπαιδευτικού-εκπαιδευτικού, μαθητή-μαθητή και/ή εκπαιδευτικού-μαθητή.
  • Ευρωπαϊκή διάσταση: τα έργα eTwinning από τη φύση τους τονίζουν την ευρωπαϊκή διάσταση και την διαπολιτισμική εκπαίδευση φέρνοντας μαθητές και εκπαιδευτικούς από διαφορετικές χώρες σε επαφή και ενισχύοντας την αμοιβαία κατανόηση.
  • Χρήση Νέων Τεχνολογιών: Το eTwinning προωθεί την χρήση των Νέων Τεχνολογιών στα σχολεία, διευκολύνοντας τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να αναπτύξουν τις τεχνολογικές δεξιότητές τους σε αυθεντικές καταστάσεις.
  • Εκπαίδευση εκπαιδευτικών και επαγγελματική ανάπτυξη: ένα σημαντικό κομμάτι του eTwinning γενικά και των έργων ειδικότερα είναι η συμβολή του στην μάθηση και επαγγελματική ανάπτυξη των εμπλεκομένων εκπαιδευτικών.

Το eTwinning “ρίχνει μια γέφυρα” προς την Ευρώπη και βοηθάει τους μαθητές να αποκτήσουν καλύτερα εφόδια για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της πραγματικής ζωής.

Το eTwinning, διαμορφώνει νέες πολιτιστικές νόρμες, πιο ανοιχτές στην αλλαγή, την καινοτομία και τη διαφορετικότητα, διαπερνάει σχολεία και το σύνολο της τοπικής κοινότητας, όπως και όλα τα κοινωνικά επίπεδα, με τον δυναμισμό ενός δικτύου εκπαιδευτικών που δεν ταξιδεύουν σε φυσικό χώρο για να συναντήσουν τους εταίρους τους, αλλά χρησιμοποιούν τις ΤΠΕ για να βρίσκονται σε επαφή καθημερινά.

Εκατομμύρια μαθητές υπό την καθοδήγηση εκατοντάδων χιλιάδων εκπαιδευτικών έχουν συμμετάσχει σε eTwinning έργα, διαμορφώνοντας πλέον μια ολόκληρη Γενιά, τη Γενιά του eTwinning, ένα είδος “Γενιάς Erasmus 2.0”, όπου η κινητικότητα αντικαταστάθηκε από την “εικονική κινητικότητα” και οι μαθητές είχαν την εμπειρία του να είναι Ευρωπαίοι χωρίς να φύγουν από τη χώρα τους. Μια γενιά νέων ανθρώπων που μοιράζονται την ίδια αντίληψη σχετικά με κοινούς στόχους: τη βελτίωση της εκπαίδευσης, το αίσθημα του ανήκειν σε μια κοινότητα και, τελικά, το να είναι κομμάτι της ίδιας, ενωμένης Ευρώπης. Υπενθυμίζουν στους εκπαιδευτικούς τους ότι μπορούν να υπερβούν τον περιορισμένο ορίζοντα των τοίχων του σχολείου και έτσι τελικά αναπτύσσονται ως άτομα.

Η γενιά του eTwinning πιστεύει σε αξίες όπως τη πολιτισμική συνείδηση και ανοχή, που αποτελούν πυλώνες στον ορισμό της πολυεθνικής και πολυπολιτισμικής κοινωνίας. Οι μαθητές που συμμετείχαν στο eTwinning:

  • έμαθαν να μιλούν και μια άλλη γλώσσα πέραν της δικής τους
  • συνειδητοποίησαν τη σημασία του να ακούν και να κατανοούν την οπτική γωνία των άλλων
  • Θεωρούν τους εαυτούς τους φορείς αλλαγής και ο ρόλος τους ως ηγέτες της καινοτομίας απορρέει πιθανώς από τη δουλειά που έκαναν στο πλαίσιο των εργασιών του eTwinning.
  • Μέσω της ανταλλαγής εμπειριών κατά τη συνεργασία τους για την εκπόνηση έργων eTwinning, έμαθαν να εκτιμούν την ποικιλότητα και τον πλούτο του Ευρωπαϊκού πολιτισμού. Νιώθουν ότι αυτό τους έχει κάνει πιο ανοιχτόμυαλους και ευπροσάρμοστους σε ποικίλα περιβάλλοντα. Επίσης, προσέδωσε νέο ενδιαφέρον και απόλαυση στη μάθηση.

Από την πλευρά τους, οι εκπαιδευτικοί μετέβαλαν τον τρόπο διδασκαλίας τους, αλλά και τη σχέση με τους μαθητές τους, καθώς έγιναν περισσότερο μέντορες και συντονιστές παρά αναμεταδότες της γνώσης, ένας ρόλος που θεωρείται παρωχημένος στην παιδαγωγική επιστήμη του 21ου αιώνα.

Οι ΤΠΕ δε θεωρούνται στόχος από τους εκπαιδευτικούς του eTwinning αλλά περισσότερο το μέσο για τη δημιουργία πιο ουσιωδών και ενδιαφερόντων μαθημάτων, υπερβαίνοντας τους περιορισμούς που θέτει η τάξη και το αναλυτικό πρόγραμμα.

Ενσωματώνοντας ένα έργο eTwinning  στο πρόγραμμα σπουδών:

οι μαθητές σας μαθαίνουν μαζί με άλλους μαθητές και από άλλους μαθητές.

Επιπλέον ?οι μαθητές γνωρίζουν τη στιγμή που επιτελούν μια εργασία τον λόγο για τον οποίο την επιτελούν?.

Οι στόχοι είναι συγκεκριμένοι και η μάθηση βιωματική.

  • Οι μαθητές μαθαίνουν να επικοινωνούν με άλλους Ευρωπαίους, να κάνουν πλάνα και επιλογές, να παίρνουν αποφάσεις από κοινού, να επιχειρηματολογούν και να συμβιβάζονται.
  • Μεταβαίνουν έτσι από τη μηχανική αναπαραγωγή γνώσεων στη δημιουργική μάθηση.
  • Αυτός ο τρόπος εργασίας μιμείται την ενήλικη ζωή, προσφέροντας ουσιαστικά εφόδια στους μαθητές για την ενηλικίωση.

«Όταν οι άνθρωποι έχουν κίνητρα, απολαμβάνουν τη μάθηση.

Είναι πιο πιθανόν να επιτύχουν στους τομείς που αναλαμβάνουν.

Δεν αποθαρρύνονται εύκολα. Δουλεύουν περισσότερο και πιο αποδοτικά.

Αποδέχονται προκλήσεις.»

Οι διακρίσεις του σχολείου μας στο E-Twinning

Το σχολείο μας συμμετέχει από το σχολικό έτος 2014-15. Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί  και οι μαθητές/τριές μας (eTwinners) έχουν βραβευτεί για την ενεργό συμμετοχή τους.

2014-15

Binder1_Page_01

Binder1_Page_03

 

«Αρχαία Μακεδονία ? Αρχαία Θάσος, τόσο μακριά αλλά τόσο κοντά» (2014-2015, Στ? τάξη) με ιδρυτή τον Γιάννη Πλευρίτη και με τη συμμετοχή των: Δάνου Ούτσεβλη, Παρασκευής Χατζηπαναγιώτου, Γιώργου Λαϊνάκη, Γιάννη Πουταχίδη, Σταύρου Λαμπή, Σοφίας Στάμου.

 

 

 

 

«Διατροφικές συνήθειες των μαθητών των Δημοτικών Σχολείων» (2014-2015, Ε? τάξη) με ιδρυτή τον Γιάννη Πλευρίτη και με τη συμμετοχή των: Βασίλη Χατζή, Δάνου Ούτσεβλη, Παρθένας Παπαδοπούλου, Γιώργου Λαϊνάκη.

 

2015-16

Binder1_Page_04

 

«Τα παραδοσιακά παιχνίδια στην Ελλάδα και τον κόσμο» (2015-2016, Στ? τάξη) με ιδρυτή τον Γιάννη Πλευρίτη και με τη συμμετοχή των: Δάνου Ούτσεβλη, Γιώργου Λαϊνάκη, Σοφίας Στάμου.

Το έργο βραβεύτηκε με την Εθνική Ετικέτα Ποιότητας

 


 «Μικρά σύγχρονα παραμύθια και ιστορίες για την προσφυγιά» (2015-2016, Ε1 τάξη) με ιδρύτρια τη Δήμητρα Προβελεγγίου και με τη συμμετοχή της Χρύσας Κόπτη και του Γιάννη Πλευρίτη.

Το έργο βραβεύτηκε με την Εθνική Ετικέτα ποιότητας και τον Έπαινο του Υπ. Παιδείας.

 

 


“Our solar system- How much do we know about it?” (2015-2016, Στ? τάξη) με ιδρυτή τον Γιάννη Πλευρίτη και με τη συμμετοχή των: Γιάννη Πουταχίδη, Δανιήλ Οϋτσεβλη, Γιάννη Δραγασάκη.


2016-17

“Pokemon Go- Cultural Hunting” (2016-2017, E1 τάξη, διευρωπαϊκό) με ιδρύτρια τη Δήμητρα Προβελεγγίου.

Το έργο βραβεύτηκε με την Εθνική Ετικέτα ποιότητας και την Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας


“Peer Power” (2016-2017, E1 τάξη, διευρωπαϊκό) με ιδρύτρια τη Δήμητρα Προβελεγγίου.


“International Autumn Tree”. “International Christmas Tree”, “International Spring Tree (2016-2017, E1 τάξη, διευρωπαϊκό) με συνιδρύτρια τη Δήμητρα Προβελεγγίου.


2017-18

“Ήθη & Έθιμα Χριστουγέννων, Πάσχα & Αποκριάς στην Ελλάδα & τον κόσμο – British customs and traditions for Christmas, Easter and Halloween” (2017-2018, Ε2 τάξη) με ιδρυτή τον Γιάννη Πλευρίτη και με τη συμμετοχή των: Δανιήλ Ούτσεβλη, Γιάννη Δραγασάκη, Σοφία Στάμου.


“Am I still Foreigner?” (2017-2018, Στ1 τάξη, διευρωπαϊκό) με συνιδρύτρια τη Δήμητρα Προβελεγγίου.


“Following the footsteps of the Little Prince” (2017-2018, Στ1 τάξη, διευρωπαϊκό) με ιδρύτρια τη Δήμητρα Προβελεγγίου.

Το έργο βραβεύτηκε με την Εθνική Ετικέτα Ποιότητας και την Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας


“The haunted house”  (2017-2018, Στ1 τάξη, διευρωπαϊκό) με τη συμμετοχή της Δήμητρας Προβελεγγίου.