Για τη διετία 2015-17, το σχολείο μας εκπονεί πρόγραμμα Erasmus+ ΚΑ1. Πρόκειται για μια Δράση που αφορά στην μαθησιακή κινητικότητα προσωπικού σχολικής εκπαίδευσης και προσφέρει την ευκαιρία σε στελέχη σχολικών μονάδων να βιώσουν μια μαθησιακή εμπειρία σε μια άλλη χώρα. Οι συμμετέχοντες/ουσες έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν τις επαγγελματικές γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητές τους, να βελτιώσουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες, να έρθουν σε επαφή με μια νέα κουλτούρα και πολιτισμό και να αναπτύξουν το αίσθημα της ευρωπαϊκής ταυτότητας. Τα σχέδια κινητικότητας επιτρέπουν στα σχολεία να δώσουν στο διδακτικό και σε άλλα μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού ευκαιρίες και κίνητρα για την απόκτηση νέων ικανοτήτων σε σχέση με τις ανάγκες του σχολείου.
Για το σχολείο μας, η επιμόρφωση του προσωπικού στο συγκεκριμένο Ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάπτυξης έγινε προκειμένου να μπορέσει αυτό να ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο στα ιδιαίτερα κοινωνικά χαρακτηριστικά της περιοχής που βρίσκεται και να λειτουργήσει ως ένας μετασχηματιστικός ενδυναμωτικός παράγοντας της ευρύτερης σχολικής κοινότητας.
Μέσα από τις συνεδριάσεις του Συλλόγου Διδασκόντων χαράξαμε μια στρατηγική για τα επόμενα χρόνια που στοχεύει:
α) Στην καταπολέμηση των διακρίσεων, ενίσχυση της ανεκτικότητας και του πολυπολιτισμικού του χαρακτήρα.
β) Στη βελτίωση της διδασκαλίας με τη χρήση καινοτόμων μεθόδων.
γ) Στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού προσανατολισμού του και στη διαμόρφωση ευρωπαϊκής κουλτούρας.
δ) Στη βελτίωσή του στον τομέα της οργάνωσης και διοίκησης.
Σχεδιάστηκαν επτά (7) κινητικότητες μελών του προσωπικού:
1) για τη βελτίωση της διδασκαλίας με τη χρήση καινοτόμων μεθόδων την κατάρτιση τριών εκπαιδευτικών,
2) για την προσπάθεια ανάπτυξης της δημιουργικής και κριτικής σκέψης σχεδίασε την κατάρτιση ενός εκπαιδευτικού,
3) για την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού προσανατολισμού του την κατάρτιση δύο εκπαιδευτικών και
4) για τη βελτίωσή του στον τομέα της οργάνωσης και διοίκησης την κατάρτιση ενός εκπαιδευτικού, του διευθυντή.
Για την επιλογή των συμμετεχόντων/ουσών ανά πρόγραμμα ελήφθησαν υπόψη οι απαιτήσεις της παρεχόμενης επιμόρφωσης να ταιριάζουν με τις ιδιαίτερες ικανότητες κάθε συμμετέχοντα/ουσας και τις ανάγκες επιμόρφωσης στα συγκεκριμένα θέματα.
Αφού έγινε ενημέρωση όλων των μελών του συλλόγου διδασκόντων για το περιεχόμενο και τις απαιτήσεις του Erasmus+, εκδήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή άτομα που είχαν ξεκάθαρους στόχους, επικοινωνιακές δεξιότητες, μεταξύ των οποίων και πολύ καλή ή άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας, οργανωτικές ικανότητες, δεξιότητες διαχείρισης προβλημάτων, ζήλο επαγγελματικής ανάπτυξης. Τα άτομα αυτά είχαν ξεκαθαρίσει σε τι έπρεπε να επιμορφωθούν, ώστε να εξυπηρετηθεί καλύτερα το σχολείο – μια και αποτελούν μέλη του μόνιμου προσωπικού με πολυετή θητεία στην ίδια σχολική μονάδα, άρα έχουν μια ρεαλιστική εικόνα των αναγκών του σχολείου. Επίσης, έχουν τη διάθεση να μοιραστούν την εμπειρία τους και έχουν δεσμευτεί να συμμετέχουν σε κοινές δράσεις διάχυσης αποτελεσμάτων.
Το σχολείο μας σχεδίασε κριτήρια επιλογής τα οποία βοήθησαν στο να υπάρχει η κατάλληλη αντιστοιχία ανάμεσα στις απαιτήσεις της κινητικότητας και στις ικανότητες των εκπαιδευτικών. Τα κριτήρια αυτά ήταν:
1) Ξεκάθαροι στόχοι για το πρόγραμμα κινητικότητας.
2) Επικοινωνιακές / διαπροσωπικές δεξιότητες, συμπεριλαμβανομένης της πολύ καλής γνώσης της αγγλικής γλώσσας.
3) Σχέση μεταξύ της σχεδιαζόμενης δράσης και των αναγκών του σχολείου.
4) Η διάθεση και η ικανότητα για συνεργασία.
5) Τα προσωπικά ενδιαφέροντα, η ύπαρξη προηγούμενης εμπειρίας στο αντίστοιχο πεδίο και η ειδικότητα – ειδίκευση.
6) Η ικανότητα και η διάθεση για διάχυση της εμπειρίας, των δεξιοτήτων και των γνώσεων προς το υπόλοιπο ανθρώπινο δυναμικό του σχολείου και
7). Η πρόβλεψη για ανάληψη αντίστοιχου ρόλου των εκπαιδευτικών με το πεδίο της επιμόρφωσής τους, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του προγράμματος των δράσεων του σχολείου.
Η επιλογή ολοκληρώθηκε με την ομόφωνη έγκριση του Συλλόγου Διδασκόντων και το σχετικό πρακτικό.
Στις κινητικότητες συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί:
Σταύρος Λαμπής (Δάκαλος ΠΕ70): 52 ετών, Διευθυντής του σχολείου, 28 χρόνια προϋπηρεσία, Master of Arts in Mathematics Education (University of Surrey), ΤΠΕ β? επιπέδου, αγγλικά C2
Δήμητρα Προβελεγγίου (Δασκάλα ΠΕ70): 48 ετών, 20 χρόνια προϋπηρεσία, διδακτορικός τίτλος ΠΤΔΕ ΑΠΘ, μεταπτυχιακός τίτλος ΠΤΔΕ ΑΠΘ, διδασκαλείο, επιμόρφωση ΤΠΕ α? επιπέδου, αγγλικά Β2.
Ιωάννης Πλευρίτης (Πληροφορικός (ΠΕ19): 42 ετών, 19 χρόνια προϋπηρεσία, διδακτορικός τίτλος ΠΑΝΜΑΚ, επιμόρφωση ΤΠΕ β? επιπέδου.
Παρθένα Παπαδοπούλου (Δασκάλα ΠΕ70): 54 ετών, 21 χρόνια προϋπηρεσία, πτυχίο Οικονομικών ΠΑΝΜΑΚ, επιμόρφωση ΤΠΕ β? επιπέδου, αγγλικά C1, γαλλικά C2.
Παρασκευή Χατζηπαναγιώτου (Δασκάλα ΠΕ70): 49 ετών, 17 χρόνια προϋπηρεσία, επιμόρφωση ΤΠΕ β? επιπέδου, αγγλικά Β2.
Ιωάννης Πουταχίδης (Θεατρολόγος ΠΕ32): 43 ετών,
Η αναζήτηση των οργανισμών υποδοχής (Cervantes Training, Quarter Mediation, ΙTC και EUNEOS) έγινε από βάσεις δεδομένων στο διαδίκτυο, ενημερωτικά newsletters, σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Η επιλογή έγινε ώστε το θέμα και το περιεχόμενο των παρεχόμενων επιμορφώσεων να συνάδουν με τις απαιτήσεις και το προφίλ των συμμετεχόντων/ουσών. Με ορισμένους από τους οργανισμούς υποδοχής είχαν συνεργαστεί ή συνεργάζονταν εκπαιδευτικοί της σχολικής μονάδας με θετικές εντυπώσεις.
Πρόκειται για οργανισμούς με πολλά χρόνια εμπειρίας. Ως φιλοξενούντες οργανισμοί παρείχαν:
– Φιλοξενία για τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς.
– Διευθέτηση της διαμονής και της διατροφής τους.
– Διευθέτηση όλων των τοπικών μετακινήσεων και της μετάβασης από και προς το αεροδρόμιο.
– Κατοχύρωση των θέσεων των συμμετεχόντων στα επιμορφωτικά προγράμματα.
– Αξιολόγηση των εκπαιδευόμενων κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής δράσης.
– Οργάνωση πολιτιστικών επισκέψεων και δράσεων.
– Συνεχής καθοδήγηση και υποστήριξη των επιμορφούμενων στα θέματα επιμόρφωσης.