8o Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων "Γεώργιος Σκεπάρνης"
Τηλ: 2310 734180

Δημοκρατία και Εκπαίδευση

Η δημοκρατία και η εκπαίδευση προϋποθέτουν και καλλιεργούν κοινές αξίες: την κριτική σκέψη, την αντικειμενική γνώση, τον διάλογο, τη συνεργασία, την ανοχή, την αλληλεγγύη, τον αλληλοσεβασμό.

Η δημοκρατία και η εκπαίδευση προϋποθέτουν μια αισιόδοξη αντίληψη για το μέλλον του ανθρώπου και της κοινωνίας, ως απόρροια της κοσμοθεωρίας του Ανθρωπισμού και του Διαφωτισμού.

Η σύγκλιση δημοκρατίας και εκπαίδευσης στην κοινή φιλοσοφική και ιδεολογική  αφετηρία τους οδηγεί σε δύο θεμελιώδεις παραδοχές: Η δημοκρατία διδάσκεται και επομένως η εκπαίδευση έχει καθοριστικό ρόλο στη δημοκρατική ανέλιξη της κοινωνίας.

Με βάση το παραπάνω σκεπτικό αποφασίσουμε να ασχοληθούμε με το θέμα «Δημοκρατία και Εκπαίδευση»  στο μάθημα της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής της Στ? τάξης  τη φετινή σχολική χρονιά. Υλοποιώντας παιδαγωγικά εργαστήρια με τη χρήση εκπαιδευτικού υλικού που παρέχεται από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων.

Τι είναι οι νόμοι και ποια σημασία έχουν για την οργάνωση της κοινωνίας μας;

Πώς επηρεάζουν την καθημερινή μας ζωή;

Πότε οι νόμοι είναι σωστοί και δίκαιοι;

Τι σημαίνει κανόνας;

Γιατί χρειάζονται κανόνες στην καθημερινή μας ζωή, για παράδειγμα στο σχολείο;

Στην αναζήτηση απαντήσεων σε αυτά και σε ανάλογα ερωτήματα επιχειρούμε να εμπλέξουμε τους μαθητές υλοποιώντας  παιδαγωγικά εργαστήρια στον πρώτο άξονα του προγράμματος με τίτλο: «Κανόνες και νόμοι στην καθημερινή μας ζωή».

Ο δεύτερος άξονας του προγράμματος έχει τίτλο: «Η διαφορετικότητα: Δικαίωμα και κατάκτηση» Η ανάγκη για συμμετοχή όλων ανεξαιρέτως των μαθητών στις δράσεις εντός του σχολικού πλαισίου, με αποδοχή και σεβασμό της κάθε ξεχωριστής προσωπικότητας, ήταν το κίνητρο που μας ώθησε στο σχεδιασμό και την υλοποίηση αυτού του άξονα. Γιατί όπως λέει και ο Οδυσσέας Ελύτης στο «Άξιον Εστί»:

«Βλέπεις, είπε, είναι οι Άλλοι

και δε γίνεται Αυτοί χωρίς Εσένα

και δε γίνεται μ? Αυτούς χωρίς, Εσύ

Βλέπεις, είπε, είναι οι Άλλοι

και ανάγκη πάσα να τους αντικρίσεις

η μορφή σου αν θέλεις ανεξάλειπτη να ?ναι

και να μείνει αυτή»

 

Σταύρος Λαμπής