Τι είναι το ?job shadowing?
Το ?job shadowing? ή «επιτόπια παρακολούθηση εργασίας» είναι μια διερευνητική δραστηριότητα του προγράμματος κινητικότητας Erasmus+, που διεξάγεται για να παρακολουθήσουν οι συμμετέχοντες έμπειρους εργαζόμενους, ενώ αυτοί εκτελούν τα συνηθισμένα τους καθήκοντα στον τόπο της εργασίας τους.
Στην επιμόρφωση των δασκάλων το επαγγελματικό «εργαλείο» της επιτόπιας παρακολούθησης είναι ένα πολύτιμο εργαλείο, τόσο για την αρχική κατάρτιση, όσο και για την κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας (ενδοϋπηρεσιακή) επιμόρφωση καθώς επίσης και για την περαιτέρω εξέλιξη της καριέρας του καθενός. Περιλαμβάνει την παρακολούθηση πιο έμπειρων συναδέλφων / δασκάλων στο περιβάλλον εργασίας τους – ιδιαίτερα σ? αυτό όπου εργάζεται ο καθένας ξεχωριστά, δηλαδή στην τάξη, στο εργαστήριο κλπ. Απώτερος σκοπός είναι η απόκτηση γνώσης πάνω στα διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα και τους τρόπους με τους οποίους οργανώνεται η διδασκαλία. Επίσης, μ? αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η γνωριμία με διαφορετικές στρατηγικές και μεθόδους διδασκαλίας και μάθησης.
Η «επιτόπια παρακολούθηση εργασίας» είναι ένα εργαλείο μάθησης μ? έμφαση στη διερεύνηση, όχι τη δουλειά, το οποίο επιτρέπει σ? αυτόν που παρακολουθεί να γνωρίσει / συνειδητοποιήσει τα δικά του πιστεύω και τη μεθοδολογία καθώς και να ταυτοποιήσει τον εαυτό του με τον δάσκαλο και τους μαθητές, αναλογιζόμενος τις διαδικασίες και το αποτέλεσμα της διδασκαλίας σαν να τα παρακολουθούσε μέσα από έναν καθρέπτη.
Η «επιτόπια παρακολούθηση» πρέπει να σχεδιάζεται και να οργανώνεται
έτσι ώστε να παρέχει στον παρατηρητή όλα τα μέσα για να εξερευνήσει όλες τις πλευρές της εργασίας που ερευνά. Η παρακολούθηση είναι μια σκόπιμα στοχευμένη δραστηριότητα για τη συλλογή σχετικών δεδομένων από εθνογραφικής πλευράς, χωρίς καμία επικριτική συμπεριφορά. Πρέπει να διεξάγεται με σεβασμό προς το συγκεκριμένο περιβάλλον εργασίας, καθώς και όσους εμπλέκονται στις διαδικασίες διδασκαλίας και μάθησης.
Η συμμετοχή του σχολείου μας
Στο πλαίσιο του παραπάνω προγράμματος το σχολείο μας δέχθηκε το αίτημα ? πρόκληση (αποτέλεσμα προηγούμενων δράσεών μας στο πρόγραμμα Erasmus+) από μία κοινοπραξία τεσσάρων σχολείων από την περιοχή της Τοσκάνης της Ιταλίας και πιο συγκεκριμένα από τους Δήμους Prato και Pistoia, να επισκεφθούν το σχολείο μας τέσσερις εκπαιδευτικοί, μία από κάθε σχολείο ώστε να μας «παρακολουθήσουν ? παρατηρήσουν» για μία εβδομάδα και να ανταλλάξουμε ιδέες, καλές πρακτικές και μεθόδους. Η εβδομάδα ορίστηκε να είναι από 27/3/2017 έως και 31/3/2017 και τα σχολεία που συμμετείχαν ήταν:
Istituto Omnicomprensivo of San Marcello Pistoiese (PT)
Istituto Comprensivo “A. Roncalli – G. Galilei” of Pistoia
Istituto Comprensivo “Bartolomeo Sestini” of Agliana (PT)
Liceo Scientifico Statale “Niccol? Copernico” of Prato
Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στην επίσκεψη ήταν οι:
Francesca Di Marco
Luciana Falegnami
De Filippo Rita
Carmela Marletta.
Το σχολείο μας συνεργάστηκε, και ευχαριστούμε ιδιαίτερα γι? αυτό, με το 2ο και 8ο Νηπιαγωγεία Αμπελοκήπων και το 3ο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων, καθώς μία εκπαιδευτικός προερχόταν από την προσχολική αγωγή και μία από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Έτσι τα τρία σχολεία μας βοήθησαν στο να δώσουμε την ευκαιρία στις φιλοξενούμενές μας να έχουν μια καλύτερη εικόνα για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
Τα σχολεία προετοίμασαν τις εκπαιδευτικούς που μας επισκέφθηκαν εφοδιάζοντάς τους με :
- Σχετική γνώση που αφορά στη φύση και τις αρχές της παρακολούθησης.
- Επεξήγηση του ερωτηματολογίου της έρευνας / Πίνακες παρακολούθησης.
Ο εκπαιδευτικοί τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την κινητικότητα :
- Συλλέξαν δεδομένα.
- Έκαναν ερωτήσεις.
- Αντάλλαξαν εμπειρίες και καλές πρακτικές.
- Σκεφτήκαν κριτικά.
- Αξιολόγησαν τ? αποτελέσματα.
Αυτό επιτεύχθηκε:
- Συμπληρώνοντας τους πίνακες παρακολούθησης.
- Γράφοντας / κρατώντας ημερολόγιο (όπου περιγράφουν το σχολείο, τους ανθρώπους, τη δουλειά και το περιβάλλον, αναλογιζόμενες τις προσδοκίες τους, τη στάση τους, τ? αποτελέσματα κλπ).
- Έγραψαν αναφορές.
- Μετέφεραν προφορικές παρουσιάσεις και τις αποτύπωσαν σε αφίσες.
Από την πλευρά μας πιστοποιήσαμε τις δραστηριότητες χορηγώντας τα ανάλογα πιστοποιητικά παρακολούθησης.
Οι δάσκαλοι του σχολείου μας τους οποίους παρακολούθησαν :
- Επέτρεψαν στις επισκέπτριες δασκάλες να παρατηρούν και να καταγράφουν τις διδακτικές δραστηριότητες κρατώντας σημειώσεις, συμπληρώνοντας πίνακες και τραβώντας φωτογραφίες ή κάνοντας σύντομες ηχογραφήσεις (μόνο σε περιπτώσεις που τα δύο τελευταία επιτρέπονταν). Οι επισκέπτριες δασκάλες διέκοπταν ή παρεμβαίναν όσο το δυνατόν λιγότερο, για να μην ενοχλούν ή επηρεάζουν με οποιονδήποτε τρόπο τις δραστηριότητες. (Παρ? όλα αυτά, αυτή ακριβώς η παρουσία κάποιου εξωτερικού παρατηρητή είναι που μεταβάλλει τις συμπεριφορές και την επικοινωνία και όχι απαραίτητα προς το χειρότερο. Είναι ένα φυσικό φαινόμενο που ονομάζεται το ? παράδοξο του παρατηρητή?.)
- Απαντούσαν στις ερωτήσεις των παρατηρητών και εξηγούσαν όποτε μπορούσαν.
- Αντάλλαξαν εμπειρίες και υλικό.
- Παρείχαν πολιτιστική κι επαγγελματική βοήθεια σε περιπτώσεις που χρειάστηκε.
Συμπερασματικά ήταν μια ευχάριστη και χρήσιμη εμπειρία, τόσο για τις επισκέπτριες, όσο και τους οικοδεσπότες/τριες δασκάλους/ες, οι οποία έθεσε τις βάσεις για βαθύτερες και μακροχρόνιες σχέσεις φιλίας, αμοιβαίας προσωπικής κι επαγγελματικής εκτίμησης.
Τα σχόλια των επισκεπτριών μας.
? απολαύσαμε ειλικρινά το ζεστό καλοωσόρισμα και τη φιλοξενία όχι μόνο από το διευθυντή και τους δασκάλους, αλλά και από τα παιδιά, που γεμάτα περιέργεια και επικοινωνιακή διάθεση ρωτούσαν συνεχώς και προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν μαζί μας στα αγγλικά. Όλοι σας για μια ακόμη φορά επιβεβαιώσατε τη φημισμένη φιλοξενία των Ελλήνων.
?το σχολείο σας, αν και λίγο παλιό ως κτίριο, είναι εξαιρετικά φιλόξενο και ευχάριστα πολύχρωμο, χάρις στα έργα και τις ζωγραφιές των παιδιών που έδωσαν προσωπικό χαρακτήρα στο αίθριο, τις τάξεις και τους διαδρόμους με τις όμορφες και χαρούμενες ζωγραφιές τους.
?εκτιμήσαμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι έχετε εισάγει το θέατρο και την δραματοποίηση μέσα στα διδακτικά αντικείμενα, κάτι ο οποίο δε συμβαίνει στην Ιταλία και εναπόκειται στην καλή διάθεση ορισμένων εκπαιδευτικών, οι οποίοι αφιερώνουν λίγο από το χρόνο τους σ? αυτήν τη τόσο σημαντική εκπαιδευτική δραστηριότητα που αγαπιέται τόσο από τους μαθητές.
?σημειώσαμε ότι το σχολείο σας είναι σχετικά φτωχό σε τεχνολογικά εργαλεία, παρόλα αυτά μπορούμε να πούμε ότι οι δάσκαλοι κάνουν πραγματικά θαύματα με τα τόσο λίγα εργαλεία που διαθέτουν.
?εκτιμήσαμε και εντυπωσιαστήκαμε από τις δράσεις των μαθητών στους υπολογιστές. Μας άρεσε πάρα πολύ η διάταξη των θρανίων στις περισσότερες τάξεις που βοηθά τους μαθητές να εργάζονται συνεργατικά μεταξύ τους και το οποίο είναι εξαιρετικά χρήσιμο για τους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες, καθώς βρίσκουν βοήθεια από τους συνομήλικούς τους. Εξαιρετικά διασκεδαστικά ήταν τα παιχνίδια στη γυμναστική.
?η αίθουσα μουσικής μας φάνηκε λίγο «γυμνή», αλλά από όσο θυμόμαστε μας είχατε ενημερώσει ότι πρόσφατα δημιουργήθηκε και θα εμπλουτιστεί μελλοντικά με μουσικά όργανα, αναλόγια κλπ.
?καποια βιβλία, ιδιαίτερα αυτά των αγγλικών, μάλλον θα πρέπει να αντικατασταθούν με καινούρια με πιο καινοτόμες μεθοδολογίες.
?οι συναντήσεις μας με τις δημοτικές αρχές και με τη διεύθυνση εκπαίδευσης ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και χρήσιμες, καθώς μας επέτρεψαν να μάθουμε περισσότερα για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και για τα project που υλοποιείτε.
Τα σχολεία μας στο Prato και την Pistoia είναι στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Σας ευχαριστούμε για όλα.
Francesca Di Marco
Luciana Falegnami
De Filippo Rita
Carmela Marletta.